Цената на свободата и любовта като оръжие в “Аз още броя дните” на Георги Бърдаров

200382_b

 

Топла майска нощ през 1993. Обсадата на Сараево е безпощадна. Разрухата, която тържествува лаконично в смълчания град, говори повече от хиляди думи. Води се братоубийствена война. Война, сред която любовта на Айда – мюсюлманка, и Давор – християнин, сякаш просто няма място. Опитвайки се да съхранят най-ценното, те взимат решение, което или ще им донесе заветната свобода, или ще ги прибере завинаги.

 

“Мамо, знам, че ти много ще се притесняваш. Знам, че няма да можеш да спиш. Аз ще се върна скоро. Съвсем скоро, повярвай ми. Затова ти предлагам следното: вместо да се притесняваш да броиш дните до моето завръщане.”

…Аз още броя дните…

Кога за последно прочетохте книга, която толкова дълбоко и яростно ви помете, че ви се налагаше да спирате да четете, за да си поемете глътка въздух, за да освободите сърцето си от цялата болка, за да пробвате някак да си върнете вярата в човечеството? Или никога, или отдавна.

Историята на Айда и Давор е, как да ви го кажа, всепомитаща, задушаваща, парализираща и отнемаща глътките въздух в дробовете ви. Тя е толкова истинска, неподправена и силна, че усещате сякаш сте ги познавали, сякаш един хляб и покрив сте делили.

1993. Аз съм родена тогава, за бога!!! А мозъкът ми трудно успява да побере всичките тези зверства, всичкото това безсмислено насилие. Струва ми се сякаш на филм се е случило, не може да е истина. Колко невинни животи са били погубени, колко разруха е царяла насред земи, където са си играли деца? Нима така с лека ръка палим фитила, без да внимаваме кога изпускаме всъщност искрата?

Сълзите и болката ми отиват за всички онези, които никога няма да се завърнат, и всички, които още броят дните!

Ще ви оставя с една вечна българска класика, която според мен описва най-чисто историята в книгата.

Криси

One thought on “Цената на свободата и любовта като оръжие в “Аз още броя дните” на Георги Бърдаров

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s