размисли и страсти

Моят Проблем с Инстаграм

InstaFollowers_hero_ART

Хей 🙂

Как сте? Започнаха ли вече летните горещини в България? Ще ви изненадам сигурно, но напоследък в Шотландия времето също е доста топличко и лятно с температури над 20 градуса! Да не повярва човек, нали?

От доста време ме тормози една дилема и ми се иска да я споделя с вас, за да ми кажете и вие какво мислите. Нали в дискусиите се раждала истината! Затова, моля ви, пишете ми, за да ми споделите вашето мнение и дали нещо ви дразни в Инстаграм.

Така, от няколко седмици започнах да забелязвам, че Инстаграм спря да ми показва всички снимки на любимите ми хора или пък благоволяваше да ми ги покаже чак след 4-5 дни?! Ами не, благодаря, искам да знам кога наистина са публикували, толкова ли е трудно? За съжаление, въпросният “ентелигентен” алгоритъм смята другояче… Решава своеволно да ми показва снимки предимно на акаунти с хиляди последователи (явно те въртят някакъв таен бизнес с грама, кой знае) или на акаунти, които даже си нямам и понятие, че следвам (може да знае по-добре от мен какво харесвам и да взима такива генерални решения). В същото време ми показва десетки абсурдни реклами за ресторанти, които не разбирам как имат нещо общо с книги?! Как, питам аз?!

Е, какво ти пречи да гледаш снимки на хора с хиляди последователи? Те сигурно са много яки щом толкова хора ги следват. 

Ами да, снимките са безспорно красиви, изпипани и си личи, че тези хора са си дали душата (шегувам се, разбира се), за да имат заветната “тема”, но аз не това търся. Ако искам да гледам нещо красиво, ще отида на изложба, където реално ще отделя наистина от времето си, за да се насладя на нечий талант. Или ще разгледам блога му, защото не всички сме такива късметлии и си имаме изложби във важни галерии, където се пие шампанско и кимаш одобрително.

Какво търся всъщност?

Живеем в безумно забързано време. Всичко се случва в един и същи момент и, заклевам се, понякога наистина имам онзи модерен страх (който и според психолози вече е категоризиран като истински) – FOMO = fear of missing out. Или страхът, че изпускаш нещо, че не си в час с нещата, че ще си смотан, ако не следваш тенденциите. Винаги трябва да си на линия в поне две социални медии. И заради това забелязах как просто плъзгам снимки в инстаграм, харесвам ги и в рамките на две секунди съм ги забравила. Ами, не искам това! Става едно пренасищане и реално не мога да обърна внимание на всички чудесни хора. Не мога да отдам подкрепата си. А това, за съжаление, не резонира с житейските ми философии.

Това е. Аз май не съм модерна. Може и да съм малко загубена. Предполагам и доста странна. Искам да го карам по-бавно, да отделям време на любимите си блогъри/влогъри, да ги подкрепям, да им разказвам какво ми е харесало, но най-вече – да сме приятели. А на истинските си приятели не бих им отделяла само по някой клик от време на време. Мечо Пух винаги настоява за повече!

Много размишлявах май. Сега само да не си помислите, че мразя Инстаграм или ви карам да спрете да го ползвате. Не, в никакъв случай. Това е просто начинът, по който аз се чувствам. Признавам с много топлина, че приложението ме е запознало с невероятни хора, които обичам безкрайно, но понякога е нужна дистанция.

Вие какво мислите?

п.п. една прекрасна дама ме вдъхнови да си излея мислите, за което много й благодаря! пращам много прегръдки!

Усмивки и панди,

Криси

Advertisements

One thought on “Моят Проблем с Инстаграм

  1. Много си права, Криси. За съжаление така заработиха по-голяма част от алгоритмите на социалните медии.
    Аз като човек, който влиза в Инстаграм не толкова редовно ми е много трудно да съм в крак с всичко и ми е гузно, че не съм харесала снимки на хора, които следя, а аз просто ги виждам дори чак след седмица.
    Фейсбук започнаха да връщат стария алгоритъм, та има някакъв шанс да се случи и при инстаграм, ама дали и кога – не се знае.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s